Latin music logolatin music
editorialΒιογραφικόΝέαΜουσικήΠρόσωπαΙστορίαmediaPhoto GalleryForum
Ημερομηνία: 30/11/2020
latinmusic category
MARC ANTHONY
Τίτλος: "El Cantante"
Καλλιτέχνης: MARC ANTHONY
Χώρα: H.Π.Α.
Χρονιά: 2007
Είδος: Salsa
Βαθμολογία: 3
 Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ανθρώπου που, κατά γενική ομολογία, καθιερώθηκε ως το μεγαλύτερο είδωλο στη συνείδηση του κοινού της salsa, φαίνεται πως το 2007 έχει ανακηρυχθεί ως «Χρονιά Hector Lavoe» - κυρίως χάρη στην γνωστή ταινία που συμπαρέσυρε στο ρεύμα της και πάμπολλες επετειακές συναυλίες, ηχογραφήσεις κ.λ.π. με τιμώμενο, εννοείται, τον μακαρίτη, αυθεντικό “El Cantante”.
Το άλμπουμ που συζητάμε αυτή την στιγμή είναι, βέβαια, το soundtrack της ταινίας και σε αυτό οφείλουμε να περιοριστούμε, αν και είναι, τελικά, μάλλον αδύνατο ως στόχος : το CD “El Cantante” περιέχει τη μουσική μιάς ταινίας – βιογραφίας του Hector Lavoe, κατά συνέπεια έχει φτιαχτεί για να αναπαραστήσει, με τον πειστικότερο δυνατό τρόπο, την μουσική του Lavoe γιά τις ανάγκες του φιλμ (εξ ορισμού δηλαδή, δεν θα μπορούσε να αποτελείται από ελεύθερες ή πειραματικές διασκευές των τραγουδιών του και να παραμένει μία βιογραφία αυτού του ιστορικού προσώπου), συγχρόνως όμως η μουσική του άλμπουμ, όταν δεν συνοδεύει την κινηματογραφική εικόνα, αναγκαστικά μένει έκθετη σε άλλου είδους κρίσεις και συγκρίσεις. Δηλαδή;

Απλώς, αυτό που απομένει είναι ο Marc Anthony να μιμείται τον Hector Lavoe, όπως οφείλει ως πρωταγωνιστής της ταινίας, πάνω από εκτελέσεις των κομματιών που κυριολεκτικά δεν αλλάζουν ούτε μία νότα από τις παλιές κι αυθεντικές. Ενδεχομένως αυτό το σχήμα να λειτουργεί στη μεγάλη οθόνη, με την καταλυτική επίδραση της εικόνας και της ιστορίας που καταγράφει να «δένει» πρωταγωνιστή και μουσικό έργο καλύτερα, όμως στο CD το όλο πράγμα ακούγεται λίγο ως καρικατούρα, καθώς ο Marc Anthony, ένας τραγουδιστής που ποτέ δεν υπήρξε sonero (κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος), ούτε η salsa υπήρξε η μουσική αφετηρία του, αντικειμενικά είναι πολύ «λίγος» γιά να εγείρει οποιαδήποτε συγκίνησιακή αντίδραση με την ερμηνεία του, καταλήγοντας ένας ευσυνείδητος μίμος μιάς μουσικής περσόνας που τον ξεπερνά κατά πολύ (αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!). Είπαμε, η ταινία είναι άλλη υπόθεση, αλλά το CD μπορεί να είναι (και είναι) αμείλικτο, κι από εκεί και πέρα ο κάθε ερμηνευτής κάνει τις επιλογές του κι οφείλει να ξέρει με τί έχει να αναμετρηθεί σε κάθε εγχείρημα του.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η προσέγγιση και η μεθοδολογία του Marc Anthony (έτσι κι αλλιώς, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία δεν τού άφηνε επιλογές ως προς το πώς να αντιμετωπίσει το μουσικό υλικό), αλλά στην δική του τραγουδιστική προσωπικότητα και, επακόλουθα, στο αμιγώς ακουστικό αποτέλεσμα, που πολύ απλά, σε κάνει να τρέξεις στην δισκοθήκη σου, να πιάσεις το πρώτο CD του Hector Lavoe και να το χώσεις στο CD player αντί ν’ ακούσεις τα ίδια κομμάτια, φτυστά παιγμένα, αλλά με την φωνή του Anthony από πάνω. Φυσικά, αυτή είναι μιά σημαντική υπηρεσία που προσφέρει το “El Cantante” στην salsa : αποκαλύπτει σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό την ύπαρξη και την σημασία του Hector Lavoe κι ακόμα, υποδεικνύει στις νεότερες γενιές, ίσως και με αθέλητο τρόπο, το πόσο σπουδαία, δημιουργική και καταλυτική υπήρξε εκείνη η εποχή σε σχέση με την ένδεια και την αταλαντοσύνη των περισσότερων συνεχιστών της. Από εκεί και πέρα, ο Marc Anthony είναι σίγουρα ένας χαρισματικός καλλιτέχνης (πολύ καλός τραγουδιστής και αξιόλογος ηθοποιός), το θάρρος του είναι μπόλικο κι η θέση του, κακά τα ψέμματα, ήταν δύσκολη εξ αρχής, αλλά δυστυχώς, η σκιά του Lavoe τον συνθλίβει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει γι΄αυτό.

Το επιμύθιο : αγοράστε το “El Cantante” (στο κάτω κάτω, η μουσική του είναι σούπερ και η μπάντα εκτελεί τα κομμάτια με απόλυτη τεχνική ακρίβεια), μόνο αν υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως αμέσως μετά θα αγοράσετε και δύο CD του Lavoe – και τότε θα δείτε πώς θα «βαρύνει» η δισκοθήκη σας απότομα. Σας το συνιστώ.
Πρόσφατες κυκλοφορίες
Διάφοροι καλλιτέχνες - "BACHATA ROJA"
Αναλυτικά
SON DE TIKIZIA - "PA' LOS PIES"
Αναλυτικά
GILBERTO "PULPO" COLON - "HOT BREAD"
Αναλυτικά
PIBO MARQUEZ & DESCARGA CRIOLLA - "Homenaje A Los Reyes De La Salsa"
Αναλυτικά

Γίνετε μέλος σήμερα!

Τελευταίες προσθήκες
1. Η Ιστορία της Μουσικής στην Κούβα, μέρος 1ο : από την Αποικία ως το Son.
διαβάστε το...
2. Στίχοι τραγουδιού : "COMO LA QUERIA" (Raul Marrero)
διαβάστε το...
3. Η latin εκπομπή επιστρέφει στον Kosmos 93.6!
διαβάστε το...
4. Carlos "Patato" Valdes, 1926-2007 : στη μνήμη ενός μεγάλου
διαβάστε το...
5. "Η Salsa ορχήστρα πρέπει να φτάνει τη μουσική σε οργασμικό επίπεδο" (JIMMY DELGADO)
διαβάστε το...
6. "Λοιπόν, Ας Μιλήσουμε Γιά Μουσική" : ένα άρθρο του Gabriel Garcia Marquez.
διαβάστε το...
7. Το CD player του latinmusic.gr : Καλοκαίρι 2007.
διαβάστε το...
8. "Αυλαία" γιά τον τραγουδιστή Tito Gomez.
διαβάστε το...
9. Λάτιν ιστορίες : Η ζωή εν barrio δια στόματος Frankie Vazquez.
διαβάστε το...
10. Στίχοι τραγουδιού : "AHORA ME DA PENA" (Henry Fiol)
διαβάστε το...
Το CD του μήνα
CD of the month
παρουσίαση

Latin chat now!

Φιλικά sites

world music
sofrito
rithmolatino
latin hellas
America Latina

Design & development Lollypop |::| © 2006 Basilio Stamatiou + Latin music & Latin culture
GR EN