Latin music logolatin music
editorialΒιογραφικόΝέαΜουσικήΠρόσωπαΙστορίαmediaPhoto GalleryForum
Ημερομηνία: 9/7/2020
latinmusic category
SPANISH HARLEM ORCHESTRA
Τίτλος: "United We Swing"
Καλλιτέχνης: SPANISH HARLEM ORCHESTRA
Χώρα: Η.Π.Α.
Χρονιά: 2007
Είδος: Salsa
Βαθμολογία: 4
Οι βασιλιάδες της λεγόμενης “salsa dura” σκηνής της Νέας Υόρκης έχουν σίγουρα κερδίσει άξια αυτόν τον γαλαζοαίματο τίτλο : δεν χωρά αμφιβολία πως η SHO είναι μία ορχήστρα γεμάτη από σπουδαίους μουσικούς, ικανότατους τόσο στην παραγωγή ενός ακαταμάχητου salsa σουίνγκ όσο και στην εκτέλεση πολύπλοκων ενορχηστρώσεων, που κάποτε θυμίζουν τις θρυλικές big bands των 50ς κι άλλοτε, φλερτάρουν ευφρόσυνα με τη latin jazz. Ο συνδυασμός των παραπάνω καταδεικνύει, βεβαίως, τον αμιγή νεοϋορκέζικο προσδιορισμό της μπάντας, καθώς το στοιχείο της jazz αρμονίας στη χορευτική latin μουσική και η έμφαση στην βιρτουοζιτέ καθενός από τους μουσικούς ασφαλώς αποτελεί ισχυρή παράδοση στην salsa της αμερικάνικης μεγαλούπολης και ταυτοχρόνως, την διαφοροποιεί εξ αρχής από τα άλλα στυλ salsa (π.χ. Πουέρτο Ρίκο, Κολομβία κ.λ.π.).

 Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 80 κι εντεύθεν, αυτή η παράδοση γινόταν όλο και πιό δύσκολα διακριτή στην δισκογραφική παραγωγή εξαιτίας της στροφής της αγοράς σε πιό εμπορικά ακούσματα (salsa romantica, pop salsa), ώσπου η γέννηση της νέας “salsa dura” σχολής στα τέλη του 90, της οποίας η SHO τέθηκε γρήγορα επικεφαλής, είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της πιό «κλασικής» προσέγγισης – και ακριβώς στην «αναγέννηση» εντοπίζεται ο όρος – κλειδί όλου αυτού του μουσικού κινήματος. Προσωπικά, προτιμώ αβλεπεί την «γέννηση» από την «αναγέννηση», ήτοι την πρωτότυπη δημιουργία από την όποια ανάσταση του παρελθόντος, οσοδήποτε τίμια ή καλοφτιαγμένη κι αν είναι αυτή, από την άλλη όμως η «αναγέννηση» μιάς παράδοσης γερά στηριγμένης στη μουσικότητα, τον πειραματισμό και τον ρυθμικό, μελωδικό και αρμονικό πλούτο είναι σαφώς ευπρόσδεκτη και δυνητικά μπορεί να δώσει θαυμάσιους καρπούς. Το πρώτο άλμπουμ των SHO (“Un Gran Dia En El Barrio”) ήταν ένας τέτοιος πλήρης χυμών καρπός (και κατ΄εμέ παραμένει ό,τι καλύτερο έχει φτιάξει η μπάντα), ενώ το δεύτερο (“Across 110th Street”) ακολούθησε σε παραπλήσια (αν και λιγάκι πιό κοινότοπα και προβλέψιμα) κυβικά.

Το φετινό “Unidos Con Swing”, τώρα, εγκαθιστά ακόμα πιό στέρεα την ορχήστρα στα ψηλά σκαλιά της ποιοτικής latin μουσικής, αλλά και της αγοράς, μιά και η SHO καθίσταται πλέον ένα όνομα του «ενός δίσκου τόν χρόνο» (στο περίπου), πράγμα καθόλου εύκολο στον χώρο της salsa εν έτει 2007. Αλλά η καθιέρωση έχει πάντα το τίμημα της : όσο καλοπαιγμένο, καλοενορχηστρωμένο και καλοκουρδισμένο γενικότερα είναι ό,τι ακούγεται στο φετινό CD, είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω πως, πιά, προσομοιάζει σε μιά «συνταγή», ποιοτική μεν και υψηλή σε τεχνική και εσωτερική οργάνωση, αλλά λιγότερο περιπετειώδη, νεωτεριστική ή, έστω, αυθόρμητη (από όπου εν πολλοίς πήγαζε ο πηγαίος δυναμισμός του πρώτου τους δίσκου). Ακόμα, πρέπει να σημειώσω πως η διάλυση του ιστορικού πρώτου τρίο τραγουδιστών, που στην κυριολεξία οδηγούσαν ολόκληρο το σκάφος της μπάντας, δυστυχώς κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην αίγλη και την αποτελεσματικότητα της : οι Marco Bermudez και Willie Torres είναι καταφανώς υποδεέστεροι των «τεράτων» Frankie Vazquez και Herman Olivera (τους οποίους αντικατέστησαν), οπότε ο Ray de la Paz απομένει πιά ως μόνη ισχυρή τραγουδιστική προσωπικότητα στο γκρουπ και, το σωστό σωστό, τα κομμάτια που ερμηνεύει στο φετινό CD διαθέτουν ξεχωριστό ειδικό βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

‘Εχοντας πεί όλα αυτά, μακριά από εμένα η πρόθεση να αξιολογήσω το “United We Swing” ως ένα κακό ή, έστω, μέτριο δίσκο : πρόκειται γιά ένα άκρως χορταστικό χορευτικό salsa άλμπουμ, με πολύ καλές ενορχηστρώσεις, σπουδαίες επιδόσεις των μουσικών και της ορχήστρας, τω όντι ακατάπαυστο “swing” και κατά βάση καινούριες συνθέσεις, ήτοι όχι διασκευές παλιών κομματιών όπως τόσο καταχρηστικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη salsa (αν και ομολογώ πως προτιμώ τις αληθινά εμπνευσμένες διασκευές από κάποια σχετικά συμβατικά και κάπως απρόσωπα κομμάτια του δίσκου). Υπάρχουν όμως δύο βερσιόν παλιών κομματιών : του “Mujer Divina” (τεράστιο σουξέ του Joe Cuba στα 60ς, εδώ σε μιά προσεγμένη, «επαγγελματική» διασκευή) και του “Late In The Evening” του Paul Simon, ο οποίος συμμετέχει ως guest τραγουδιστής σε μιά από τις πλέον ευχάριστες και δημιουργικές εκπλήξεις του άλμπουμ – είναι στ΄αλήθεια μιά θαυμάσια εκτέλεση!

Κατά τα λοιπά, η παραγωγή και η ηχογράφηση είναι εξαίρετα και, ως τελικό συμπέρασμα, το “United We Swing” αποτελεί αναμφισβήτητα μία απ΄τις σημαντικές κυκλοφορίες της χρονιάς, με την υποσημείωση πως η SHO μοιάζει να προσανατολίζεται οριστικά προς το διεθνές κοινό των salsa χορευτών από χόμπι ή επάγγελμα (βλέπε διεθνή Congresos κ.λ.π.) και, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό, μένει να δούμε αν στο επόμενο CD θα υποταχθεί απόλυτα στις συμβάσεις που αυτό το κοινό απαιτεί ή αν θα διατηρήσει μιά υγιή ανεξαρτησία από τη μουσική με αποκλειστικό σκοπό την πίστα ή το ballroom. Προς το παρόν...”united we swing” (και προσυπογράφω!).
Πρόσφατες κυκλοφορίες
Διάφοροι καλλιτέχνες - "BACHATA ROJA"
Αναλυτικά
SON DE TIKIZIA - "PA' LOS PIES"
Αναλυτικά
GILBERTO "PULPO" COLON - "HOT BREAD"
Αναλυτικά
MARC ANTHONY - "El Cantante"
Αναλυτικά
PIBO MARQUEZ & DESCARGA CRIOLLA - "Homenaje A Los Reyes De La Salsa"
Αναλυτικά

Γίνετε μέλος σήμερα!

Τελευταίες προσθήκες
1. Η Ιστορία της Μουσικής στην Κούβα, μέρος 1ο : από την Αποικία ως το Son.
διαβάστε το...
2. Στίχοι τραγουδιού : "COMO LA QUERIA" (Raul Marrero)
διαβάστε το...
3. Η latin εκπομπή επιστρέφει στον Kosmos 93.6!
διαβάστε το...
4. Carlos "Patato" Valdes, 1926-2007 : στη μνήμη ενός μεγάλου
διαβάστε το...
5. "Η Salsa ορχήστρα πρέπει να φτάνει τη μουσική σε οργασμικό επίπεδο" (JIMMY DELGADO)
διαβάστε το...
6. "Λοιπόν, Ας Μιλήσουμε Γιά Μουσική" : ένα άρθρο του Gabriel Garcia Marquez.
διαβάστε το...
7. Το CD player του latinmusic.gr : Καλοκαίρι 2007.
διαβάστε το...
8. "Αυλαία" γιά τον τραγουδιστή Tito Gomez.
διαβάστε το...
9. Λάτιν ιστορίες : Η ζωή εν barrio δια στόματος Frankie Vazquez.
διαβάστε το...
10. Στίχοι τραγουδιού : "AHORA ME DA PENA" (Henry Fiol)
διαβάστε το...
Το CD του μήνα
CD of the month
παρουσίαση

Latin chat now!

Φιλικά sites

world music
sofrito
rithmolatino
latin hellas
America Latina

Design & development Lollypop |::| © 2006 Basilio Stamatiou + Latin music & Latin culture
GR EN