Latin music logolatin music
editorialΒιογραφικόΝέαΜουσικήΠρόσωπαΙστορίαmediaPhoto GalleryForum
Ημερομηνία: 2/12/2020
latinmusic category

Σελίδα 1 από 2


H Βιβλιοθήκη του latinmusic.gr


To latinmusic.gr είναι ένα site που απευθύνεται στο μουσικόφιλο-αναγνώστη, κυρίως επειδή δημιουργήθηκε απο ένα μουσικόφιλο-αναγνώστη : χαμένη κάπου στο ανοικονόμητο βιογραφικό, βρίσκεται η αναφορά μου στη σημασία της βιβλιοθήκης προκειμένου κανείς να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στα όσα (πολλά) έχουν διαμειφθεί στην πορεία διαμόρφωσης των μουσικών της Λατινικής Αμερικής – μια αναφορά που πηγάζει απο την προσωπική μου βεβαιότητα πώς η τέχνη είναι, συχνά, αφορμή για μια πιο συνολική διαδικασία εμπλουτισμού της γενικής γνώσης του ατόμου γύρω απο την ανθρώπινη ιστορία και τις ποικίλλες εκφράσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσω της δημιουργίας. Εκτός αυτού, μου μοιάζει λογικό η συνειδητή ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο στο επίπεδο της εμπειρίας (π.χ. απόλαυση μιας συγκεκριμένης μουσικής) να οδηγεί φυσιολογικά στην περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών που, λειτουργώντας τελείως ανεξάρτητα απο την συναισθηματική επεξεργασία της ακρόασης, συνθέτουν το πλαίσιο (ιστορικό, κοινωνικό, γεωγραφικό κ.λ.π.) μέσα στο οποίο η μουσική που αγαπάμε γεννήθηκε και παρέχουν μια σειρά απο εξηγήσεις σχετικά με το πώς και το γιατί αυτο που ακούμε απέκτησε τη μορφή που έχει, ενώ μας δίνουν τα εργαλεία (που κατά κανόνα δέν διαθέτουμε απο μόνοι μας, όντας ξένοι σε αυτή την κουλτούρα) να αξιολογήσουμε τη σημασία κάθε καλλιτέχνη, μουσικού έργου ή μουσικού είδους μέσα στην ιστορική/πολιτιστική συνέχεια του περιβάλλοντος του (ή και σε ολόκληρο τον κόσμο).

Φυσικά, τέτοιου είδους αναζητήσεις δέν αφορούν τους περισσότερους, που (σωστά απο τη μεριά τους) αρκούνται σε μια συναισθηματική-σωματική σχέση με τη λατινοαμερικάνικη μουσική και νιώθουν πλήρεις μέσα στο δίπολο «άκουσμα-αντίδραση», χωρίς να σκοτίζονται περισσότερο για σχολαστικές και (αναπόφευκτα) θεωρητικές αναδρομές κι αναλύσεις. Ωστόσο, καθώς το latinmusic.gr είναι ένα site που εξ ορισμού ασχολείται (και) με τη μειοψηφία, νομίζω πώς η παράθεση της εκτεταμένης βιβλιογραφίας που αποτελεί την βάση άντλησης δεδομένων για πολλά απο τα κείμενα μου, είναι δυνητικά χρήσιμη, ακόμα και για τους λίγους που θα μπούν στον κόπο να τη μελετήσουν (και τους ακόμα λιγότερους που θα ψάξουν πραγματικά κάποια απο τα παρακάτω βιβλία). Σε κάθε περίπτωση, όπως ενίοτε συμβαίνει με κάποια απο τα γραφόμενα στο latinmusic.gr, η παρούσα βιβλιογραφία προορίζεται να μείνει προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο ως η μόνη σχετική αναφορά στο θέμα που υφίσταται στη χώρα μας.

Με μοναδικό μέτρο σύγκρισης τις αντίστοιχες βιβλιογραφίες που συνήθως παρατίθενται στις τελευταίες σελίδες των σχετικών με το αντικείμενο εκδόσεων, μπορώ να πώ αντικειμενικά πώς πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη συλλογή, που προσεγγίζει τους 330 τίτλους και καλύπτει σε αρκετά μεγάλο βαθμό (αν και όχι απόλυτο) τη λατινοαμερικάνικη μουσική και την περιρρέουσα κουλτούρα της. Πολλά απο τούτα τα βιβλία έχουν αμιγώς μουσικό περιεχόμενο, άλλα όμως αποπειρώνται να προσεγγίσουν τη μουσική μέσα απο κοινωνιολογικό ή πολιτικό πρίσμα, ενώ ορισμένα είναι εξ ολοκλήρου ιστορικά πονήματα, που όμως η ανάγνωση τους βοηθά, χωρίς αμφιβολία, στην πιο αποτελεσματική κατανόηση των κοινωνιών και των πολιτισμών που δημιούργησαν τη μουσική. Ενα σημαντικό μέρος της βιβλιογραφίας αφορά στις μελέτες της αφρο-κουβανικής (και αφρο-αμερικανικής) ιστορίας και κουλτούρας και ενδεχομένως το ενδιαφέρον τους να είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, δεδομένης όμως της κεντρικής θέσης που η αφρο-κουβανική μουσική κατέχει στην εξέλιξη του γενικώς λεγόμενου “latin ήχου”, επέλεξα να παραθέσω τις σχετικές εκδόσεις καθώς στη δική μου περίπτωση η ανάγνωση τους στάθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η συλλογή που ακολουθεί ξεκίνησε με το πρώτο βιβλίο που μου έφερε ένας φίλος απο τη Νέα Υόρκη, γύρω στο 1990, και συνεχίζει να αυγατίζει αδιάλειπτα ως σήμερα, έχοντας φτάσει ως εδώ είτε μέσα σε υπέρβαρες βαλίτσες που επέσυραν τρελά πρόστιμα σε τροπικά αεροδρόμια, είτε μέσω αγορών απ΄το internet, πολύ συχνά σε sites μεταχειρισμένων βιβλίων. Εκτός των ελάχιστων ελληνικών εκδόσεων, οι υπόλοιπες είναι στις γλώσσες που μπορώ να διαβάσω (αγγλικά και ισπανικά), στις οποίες, ευτυχώς για εμένα, είναι γραμμένο περίπου το 90% των βιβλίων πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατά καιρούς έχω «τρακάρει» λίγα βιβλία στα γαλλικά και τα γερμανικά, κανένα όμως απο αυτά δέν περιλαμβάνεται στην βιβλιογραφία μου, καθώς δέν θα μπορούσα να αναρτήσω μια έκδοση που το περιεχόμενο της να είναι τελείως ακατανόητο σε εμένα. Ενα σημαντικό ποσοστό απο τα κάτωθι βιβλία μπορούν να βρεθούν (με λίγη τύχη) στο internet, αλλά κάποια (ειδικά ορισμένες παλιότερες κουβανέζικες εκδόσεις) είναι απο δυσεύρετα έως απόντα, προς το παρόν, στο διαδίκτυο.

Καθώς είναι αδύνατο να σχολιάσω, βιβλίο προς βιβλίο, ολόκληρη τη βιβλιογραφία, επέλεξα να συστήσω ορισμένα απο αυτά μέσω ενός απλού συστήματος ιεράρχησης τους. Τα σύμβολα και το νόημα τους έχουν ως εξής :

(*) = βιβλίο με κάποια φήμη, που αξίζει να διαβαστεί, όχι όμως αυστηρά απαραίτητο για κάθε αναγνώστη ή, ενδεχομένως, ιδιαίτερα εξειδικευμένο.

(**) = πολύ καλό βιβλίο, που απαντάται στις περισσότερες σχετικές βιβλιογραφίες και συνιστάται ανεπιφύλακτα στον αναγνώστη με περαιτέρω απαιτήσεις.

(***) = κλασικό βιβλίο, απο αυτά που έγραψαν ιστορία στο αντικείμενο τους και συνιστούν σημείο αναφοράς, απαραίτητο για κάθε βασική latin βιβλιοθήκη.

Τα βιβλία που δέν φέρουν αστερίσκο στο πλάι τους, πάντως, καθόλου δέν σημαίνει πώς είναι ανάξια λόγου. Απλά, μπορεί το αντικείμενο που πραγματεύονται να καλύπτεται (ελαφρώς καλύτερα ή με πληρέστερο τρόπο) απο κάποια σπουδαία, κλασική έκδοση ή ακόμα, ίσως η αυστηρή εξειδίκευση τους τα καθιστά ακατάλληλα για τον μέσο αναγνώστη και κατάλληλα μόνο για ερευνητές ή μουσικολόγους, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα τους να αφορά ένα γνωστικό αντικείμενο μικρού ή τοπικού ενδιαφέροντος, χωρίς μεγαλύτερη σημασία για το σύνολο της μουσικής. Σχεδόν σε όλα τα βιβλία της παρακάτω λίστας, πάντως, έχω ανατρέξει σε δεδομένες στιγμές, γι΄αυτό και πιστεύω πώς αξίζουν αν όχι την πρώτη, τουλάχιστον την δεύτερη ή τρίτη ματιά σας. Καλή ανάγνωση!
Μουσική της Κούβας ·


Acosta, Leonardo : "Del Tambor al Sintetizador" . Letras Cubanas, 1983. (*)

Acosta, Leonardo : "Elige Tu, Que Canto Yo". Letras Cubanas, 1993. (*)

Acosta, Leonardo : "Musica y Descolonizacion" . Arte y Literatura, 1982.

Alen Rodriguez, Olavo : "From Afrocuban Music to Salsa" . Piranha Records, 1998.

Antolitia, Gloria : "Cuba, Dos Siglos de Musica" . Editorial Letras Cubanas, 1984.

Ardevol, Jose : "Musica y Revolucion" . Ediciones Union, 1966 .

Blanco, Jesus : "80 anos del Son y Soneros en el Caribe" . Fondo Editorial Tropykos, 1992. (*)

Brouwer, Leo : "La Musica, lo Cubano y la Innovacion" . Letras Cubanas, 1989.

Canizares, Dulcila : "La Musica Sacra en Cuba". Letras Cubanas, 1993.

Canizares, Dulcila : "La Trova Tradicional Cubana". Letras Cubanas, 1992.

Carpentier , Alejo : "La Musica en Cuba". Fondo de Cultura Economica, 1980. (**)

Carpentier , Alejo: "Temas de la lira y del bongo". Editorial Letras Cubanas, 1994. (*)

Casanova Oliva, Ana Victoria : "Problematica Organologica Cubana" . Casa de las Americas, 1988

Centro de Investigacion y Desarrollo de la Musica Cubana : "Instrumentos de la Musica Folclorico - Popular de Cuba" , volumenes 1 & 2 . Editorial de Ciencias Sociales, 1997. (**)

Contreras, Felix : "Porque tienen filin" . Editorial Oriente, 1989.

Daniel, Yvonne : "Rumba . Dance and Social Change in Contemporary Cuba". Indiana University Press, 1995. (***)

Diaz Ayala, Cristobal : "Cuando Sali de la Habana . 1898 - 1997 : Cien anos de musica cubana por el mundo" . Editora Centenario, 1998.

Diaz Ayala, Cristóbal : "Discografia de la Musica Cubana, volumen 1 / 1898 a 1925" . Fundacion Musicalia, 1994.

Diaz Ayala, Cristóbal : "Musica Cubana, Del Areyto a la Nueva Trova". Editorial Cubanacan, 1981. (**)

Diaz, Clara : "La Nueva Trova" . Letras Cubanas, 1994.

Evora, Tony : "Origenes de la musica cubana. Los amores de las cuerdas y el tambor". Alianza Editorial, 1997.

Farr, Jory : “Rites Of Rhythm : The Music Of Cuba” . Regan Books, 2003 . (*)

Feijoo, Samuel : "El Son Cubano : Poesia general" . Letras Cubanas, 1986.

Fernandez Valdes, Olga : "A Pura Guitarra y Tambor" . Editorial Oriente, 1984.

Galan, Natalio : "Cuba y sus sones". Pre - Textos / Musica , 1983.

Gerard, Charley : "Music from Cuba : Mongo Santamaria, Chocolate Armenteros and Cuban Musicians in the United States". Praeger, 2001. (*)

Giro, Radames (seleccion y prologo) : "El Mambo" . Letras Cubanas, 1993.

Giro, Radames : "Panorama de la musica popular cubana". Letras Cubanas, 1995. (**)

Linares, Maria Teresa : "La Musica y el Pueblo" . Editorial Pueblo y Educacion, 1974. (*)

Loyola Fernandez, Jose : "En ritmo de bolero : El bolero en la musica bailable cubana" . Ediciones Huracan, 1996.

Manuel, Peter (edit.) : "Essays on Cuban Music : North American and Cuban Perspectives" . University Press of America, 1991. (*)

Martinez, Mayra A. : "Cubanos en la musica". Editorial Letras Cubanas, 1993.

Orovio, Helio : "Diccionario de la Musica Cubana, biografico y tecnico". Letras Cubanas, 1992. (***)

Robinson, Eugene : “Last Dance in Habana”. Free Press, 2004. (**)

Rodriguez , Ezequiel : "Iconografia del Danzon, Creadores e Interpretes" . La Habana, 1967 .

Roy , Maya : “Cuban Music” . Markus Weiner, 2002 . (*)

Sanjurjo Perez, Elena : "Historia de la Musica Cubana" . La Moderna Poesia, 1986.

Sublette, Ned : “Cuba and its Music, From the First Drums to the Mambo”. Chicago Review Press, 2004. (***)

Sweeney, Philip : “The Rough Guide to the Cuban Music : The History, The Artists, The Best CDs”. Rough Guides, 2001

Varios : "Nacido en Cuba : Musica Cubana" . Ediciones Ceiba, 1999.

Wenders, Wim & Wenders, Donata : "Buena Vista Social Club ; The Book Of The Film" . Thames & Hudson, 1999 .


Αφρο-Κουβανική ΜουσικήAltmann, Thomas : "Cantos Lucumi a los Orichas" . Oche, 1998.

Castellanos, Jorge & Castellanos, Isabel: "Cultura Afrocubana 4 : Letras, Musica, Arte" . Ediciones Universal , 1994 .

Hagedorn, Katherine J. : "Divine Utterances ; The Performance of Afro-Cuban Santeria" . Smithsonian Institution Press, 2001 . (*)

Leon , Argeliers : "Del canto y el tiempo" . Pueblo y Educacion, 1981. (**)

Leon, Argeliers : "Musica Folklorica Cubana". Ediciones del Departamento de Musica de la Biblioteca Nacional "Jose Marti", 1964.(**)

Martinez Fure, Rogelio : "Dialogos Imaginarios" . Letras Cubanas, 1997.

Mason, John : "Orin Orisa : Songs for Selected Heads" . Yoruba Theological Archministry, 1992 . (***)

Moore, Robin D. : "Nationalizing Blackness , Afrocubanismo and Artistic Revolution in Havana , 1920 - 1940". University of Pittsburgh Press, 1997. (**)

Moreno, Dennis : "Un Tambor Arara". Editorial de Ciencias Sociales, 1994.

Pedroso, Lazaro (Ogun Tola) : "Obbedi, Cantos a los Orichas : Traduccion e historia" . ARTEX, 1995.

Velez, Maria Teresa " "Drumming for the Gods : The Life and Times of Felipe Garcia Villamil, santero, palero and abakua" . Temple University Press, 2000. (**)

Vinueza, Maria Elena : "Presencia Arara en la musica folklorica de Matanzas". Casa de las Americas, 1988.


Βιβλία του Fernando Ortiz


"Ensayos Etnograficos" . Editorial de Ciencias Sociales, 1984.

"Estudios Etnosociologicos" . Editorial de Ciencias Sociales, 1991.

"Glosario de Afronegrismos" . Editorial de Ciencias Sociales, 1990. (*)

"El Engano de las Razas" . Editorial de Ciencias Sociales, 1975.

"La Africania de la Musica Folklorica en Cuba". Letras Cubanas, 1993. (**)

"La Tragedia de los Nanigos" . Publicigraf, 1993. (*)

"Los Cabildos y la fiesta afrocubanos del Dia de Reyes". Editorial de Ciencias Sociales, 1992. (*)

"Los Instrumentos de la Musica Afrocubana , vol. I : Los instrumentos anatomicos y los palos percusivos" . Publicaciones de la Direccion General de Cultura del Ministerio de Educacion, 1952 . (***)

"Los Instrumentos de la Musica Afrocubana, vol. II : Los instrumentos sacuditivos, los frotativos y los hierros" . Publicaciones de la Direccion de Cultura del Ministerio de Educacion, 1952. (***)

"Los Instrumentos de la Musica Afrocubana, vol. III : Los tambores xilofonicos y los membranofonos abiertos, A a N" . Publicaciones de la Direccion de Cultura del Ministerio de Educacion, 1952. (***)

"Los Instrumentos de la Musica Afrocubana, vol. IV : Los membranofonos abiertos N a Z, los bimembranofonos y otros tambores especiales" . Cardenas y Cia, 1954. (***)

"Los Instrumentos de la Musica Afrocubana, vol. V : Los pulsativos, los fricativos, los insuflativos y los aeritivos" . Cardenas y Cia, 1955. (***) 

"La Musica Afrocubana" . Ediciones Jucar, 1974. (**)

"Los Bailes y el Teatro de los Negros en el Folklore de Cuba" . Letras Cubanas, 1993. (***)

"Los Negros Brujos" . Ediciones Universal, 1973.

"Los Negros Curros" . Editorial de Ciencias Sociales, 1993.

"Los Negros Esclavos". Editorial de Ciencias Sociales, 1996. (**)

"Nuevo Catauro de Cubanismos" . Editorial de Ciencias Sociales, 1985.

"The Xylophonic Clave of Cuban Music : An Ethnographic Essay" . Center for Social Research, 1992.

"Travesia y trata negrera" . Publicigraf, 1993.


Salsa


Alvarez, Juan Manuel : “Sentimiento Tu, Historias Cortas y Cancionero de Tite Curet y Cheo Feliciano”. Juan Manuel Alvarez, 2001 . (*)

Aparicio, Frances R. : "Listening to Salsa : Gender, Latin Popular Music and Puerto Rican Cultures" . Wesleyan University Press, 1998. (**)

Boggs, Vernon W. : "Salsiology : Afro - Cuban Music and the Evolution of Salsa in New York City" . Excelsior Music Publishing Company, 1992. (*)

Calvo Ospina, Hernando : "Salsa! Havana Heat, Bronx Beat" . LAB, 1995.

Figueroa, Rafael : "Salsa and related genres, a bibliographical guide" . Greenwood Press, 1992.

Gerard, Charley with Sheller, Marty : "Salsa! The Rhythm of Latin Music" . White Cliffs Media, 1998 . (***)

Gomez, Jose Manuel : "Guia Esencial De La Salsa" . La Mascara, 1995 .

Kent, Mary : “Salsa Talks : A Musical Heritage Uncovered”. Digital Domain, 2005. (***)

Leymarie, Isabelle : “Cuban Fire, The Story Of Salsa and Latin Jazz”. Continuum, 2002 . (*)

Mauleon, Rebeca : "Salsa Guidebook for Piano & Ensemble" . Sher Music, 1993. (**)

Mora Ayora, Antonio : "De Orilla a Orilla (Sabor a Salsa)" . Diputacion Foral de Alava, 1992.

Otero Garabis, Juan : "Nacion y Ritmo , descargas desde el Caribe" . Ediciones Callejon, 2000 .

Padura Fuentes, Leonardo : "Los Rostros de la Salsa" . Ediciones Union, 1997. (**)

Perez, Hiram Guadalupe : “Historia De La Salsa”. Primera Hora, 2005. (*)

Perez Perazzo, Alberto : "Ritmo Afrohispano Antillano 1865 - 1965" . Publicaciones Almacenadoras, 1988.

Quintero Rivera, Angel : "Salsa, Sabor y Control! Sociologia de la Musica Tropical" . Casa de la Americas, 1998. (**)

Rondon, Cesar Miguel : "El Libro de la Salsa . Cronica de la Musica del Caribe Urbano" . Caracas, 1980. (***)

Steward, Sue : "Musica ! The Rhythm of Latin America. Salsa, Rumba, Merengue and more". Chronicle Books, 1999. (*) 

Waxer, Lise (edit.) : “Situating Salsa : Global Markets and Local Meaning In Latin Popular Music” . Routledge, 2002 . (*) 

Waxer, Lise : “The City Of Musical Memory : Salsa, Record Grooves and Popular Culture in Cali, Colombia” . Wesleyan University Press, 2002 . (**)

Latin Jazz


Acosta, Leonardo : “Cubano Be, Cubano Bop. One Hundred Years Of Jazz in Cuba”. Smithsonian Books, 2003. (**)

Arteaga, Jose : “Oye Como Va : El Mundo Del Jazz Latino”. La Esfera De Los Libros, 2003.

Fernandez, Raul : “Latin Jazz, The Perfect Combination / La Combinacion Perfecta” . Chronicle Books, 2002 . (*) 

Fernández, Raul : “From Afro-Cuban Rhythms to Latin Jazz”. University of California Press, 2006.

Storm Roberts, John : "Latin Jazz : The First of the Fusions, 1880 to Today". Schirmer Books, 1999. (***)

Yanow, Scott : "Afro - Cuban Jazz, the essential listening companion : Great musicians, influential groups , 500 recordings reviewed and rated" . Miller Freeman Inc., 2000.


Πουέρτο Ρίκο


Bloch, Peter : "Puerto Rican Music and its performers". Plus Ultra Educational Publishers, 1973.

Diaz Ayala, Cristóbal : "La Marcha de los Jibaros. 1898 - 1997 : Cien anos de musica puertorriquena por el mundo" . Editorial Plaza Mayor, 1998. (*)

Flores, Juan : "From Bomba to Hip - Hop : Puerto Rican Culture and Latino Identity" . Columbia University Press, 2000 . (*)

Flores, Juan : "La Venganza de Cortijo y Otros Ensayos" . Ediciones Huracan, 1997. (*)

Fundacion Banco Popular : "Acangana! 100 Anos de Musica Puertorriquena, Una Exhibicion Interactiva Musical" . Fundacion Banco Popular, 2000 .

Glasser, Ruth : "My Music Is My Flag : Puerto Rican Musicians and Their New York Communities 1917 - 1940" . University of California Press, 1995. (***)

Lamoutte, Sylvia Maria : "Biografias Cortas de Compositores Puertorriquenos". Imprenta Ventura, 1971.

Lopez, Ramon : “La Cultura Popular Puertorriquena En Estados Unidos” . Instituto de Cultura Puertorriquena, 2002 .

Lopez Cruz, Francisco : "La Musica Folklorica de Puerto Rico" . Troutman Press, 1967. (*)

Mendez, Jose Luis : "Entre el limbo y el consenso : El dilema de Puerto Rico para el proximo siglo" . Ediciones Milenio, 1997.

Munoz, Maria Luisa : "La Musica en Puerto Rico, Panorama Historico - Cultural". Troutman Press, 1966 .

Thompson, Donald and Thompson, Annie F.: "Music and Dance in Puerto Rico from the Age of Columbus to Modern Times ; an annotated bibliography". The Scarecrow Press, 1991.

Vega Martinez, Carlos & Malagon Melendez, Ramiro : “Breve Historia De La Musica En Puerto Rico” . Colegio San Ignacio De Loyola, 2001.


Δομηνικανή Δημοκρατία 


Andujar Persinal, Carlos : "La Presencia Negra en Santo Domingo, un enfoque etnohistorico" . Ediciones UAPA, 1998.

Austerlitz, Paul : "Merengue : Dominican Music and Dominican Identity". Temple University Press, 1997. (***)

Brito Urena, Luis Manuel : "El Merengue y La Realidad Existencial De Los Dominicanos" . Impresion, 1997.

Pacini Hernandez, Deborah : "Bachata ; A Social History of a Dominican Popular Music" . Temple University Press, 1995. (***)

Sellers, Julie A. : “Merengue and Dominican Identity : Music as National Unifier”. McFarland & Company, 2004. (*) 

Velazquez, Carlos & Urena, Alejandro : “De Santo Domingo al mundo : El merengue y la bachata” . Galos Publishing, 2004 .

Κολομβία


Abadia Morales, Guillermo : "La musica folklorica colombiana" . Universidad Nacional de Colombia, 1973 . (*)

Betancur Alvarez, Fabio : "Sin clave y bongo no hay son : Musica afrocubana y confluencias musicales de Colombia y Cuba". Editorial Universidad de Antioquia, 1993. (*)

Jaramillo, Luis Felipe (edit.) : "Musica Tropical y Salsa en Colombia" . Editorial Fuentes, 1992.

Ocampo Lopez, Javier : “El Folclor y su Manifestación en las Supervivencias Musicales En Colombia”. Universidad Pedagógica y Tecnológica De Colombia, 1970.

Perdomo Escobar, Jose Ignacio : "Historia de la Musica en Colombia" . Editorial ABC, 1963 .

Varios : "Lecturas de Musica Colombiana ; Vol. 5" . Instituto Distrital de Cultura y Turismo , 1990 .

Wade, Peter : "Blackness and Race Mixture : The Dynamics of Racial Identity in Colombia" . The Johns Hopkins University Press, 1993. (*)

Wade, Peter : "Music, Race and Nation : Musica Tropical in Colombia" . The University of Chicago Press, 2000. (**)


Βενεζουέλα


Ramon y Rivera, Luis Felipe : "La Musica Afrovenezolana" . Universidad Central de Venezuela, 1971. (**)

Ramon y Rivera, Luis Felipe : "La Musica Folklorica de Venezuela" . Monte Avila Editores, 1969. (*)Επόμενη σελίδα


Γίνετε μέλος σήμερα!

Τελευταίες προσθήκες
1. Η Ιστορία της Μουσικής στην Κούβα, μέρος 1ο : από την Αποικία ως το Son.
διαβάστε το...
2. Στίχοι τραγουδιού : "COMO LA QUERIA" (Raul Marrero)
διαβάστε το...
3. Η latin εκπομπή επιστρέφει στον Kosmos 93.6!
διαβάστε το...
4. Carlos "Patato" Valdes, 1926-2007 : στη μνήμη ενός μεγάλου
διαβάστε το...
5. "Η Salsa ορχήστρα πρέπει να φτάνει τη μουσική σε οργασμικό επίπεδο" (JIMMY DELGADO)
διαβάστε το...
6. "Λοιπόν, Ας Μιλήσουμε Γιά Μουσική" : ένα άρθρο του Gabriel Garcia Marquez.
διαβάστε το...
7. Το CD player του latinmusic.gr : Καλοκαίρι 2007.
διαβάστε το...
8. "Αυλαία" γιά τον τραγουδιστή Tito Gomez.
διαβάστε το...
9. Λάτιν ιστορίες : Η ζωή εν barrio δια στόματος Frankie Vazquez.
διαβάστε το...
10. Στίχοι τραγουδιού : "AHORA ME DA PENA" (Henry Fiol)
διαβάστε το...
Νέες Κυκλοφορίες
Διάφοροι καλλιτέχνες - "BACHATA ROJA"
Αναλυτικά
SON DE TIKIZIA - "PA' LOS PIES"
Αναλυτικά
GILBERTO "PULPO" COLON - "HOT BREAD"
Αναλυτικά
MARC ANTHONY - "El Cantante"
Αναλυτικά
PIBO MARQUEZ & DESCARGA CRIOLLA - "Homenaje A Los Reyes De La Salsa"
Αναλυτικά
Το CD του μήνα
CD of the month
παρουσίαση

Latin chat now!

Φιλικά sites

world music
sofrito
rithmolatino
latin hellas
America Latina

Design & development Lollypop |::| © 2006 Basilio Stamatiou + Latin music & Latin culture
GR EN