Latin music logolatin music
editorialΒιογραφικόΝέαΜουσικήΠρόσωπαΙστορίαmediaPhoto GalleryForum
Ημερομηνία: 30/11/2020
latinmusic category
Ενας χρόνος latinmusic.gr ...

(ένας σύντομος απολογισμός ή αλλιώς, -ούμε, -ούμε, -ούμε, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!)


Τέτοιες μέρες, εν αρχή είναι οι ευχές : ευτυχές και επιτυχές 2007 για όλους και είθε η νέα χρονιά να σας φέρει τα λίγα και ουσιαστικά παρά τα μπόλικα και εφήμερα, αν και όσα γυρεύουμε δεν θα’ρθουν αν δεν βγούμε ως τα μισά του δρόμου να τα προϋπαντήσουμε (σύνθημα του καταστήματος). Με αυτά και με τ΄άλλα, τα γενέθλια του latinmusic.gr ήρθαν κι έφυγαν και τα περάσαμε ελαφρώς στο ντούκου, αλλά ένας μήνας πάνω, ένας μήνας κάτω, δεν πειράζει, καλή καρδιά : το οποίον, ένας χρόνος και λίγο ακόμα έχουν περάσει απ΄το επίσημο ντεμπούτο του παρόντος site στον κυβερνοχώρο, τον Δεκέμβριο του 2005, κι είμαι στην ευχάριστη θέση όχι μόνο να υπογράψω τον θετικό ισολογισμό (τρόπος του λέγειν, γιατί το μαγαζί λειτουργεί προς το παρόν αφιλοκερδώς), αλλά και να κάνω απολογισμό πεπραγμένων παρουσία όλων των κ.κ. μετόχων, δηλαδή υμών των μελών, χρηστών, ακροατών και επισκεπτών τούτου του ιντερνετικού latin club.

Στους δεκατρείς μήνες της ύπαρξης του, το latinmusic.gr μεγάλωσε, πρόκοψε και τον Δεκέμβρη που μόλις έφυγε, σημείωσε την καλύτερη του επίδοση στον στίβο της επισκεψιμότητας : 10.408 επισκέψεις ήταν το νούμερο του μήνα (335 ο μέσος ημερήσιος όρος) και φρονώ πως, για ένα ακραία εξειδικευμένο μουσικό site αποκλειστικά στα ελληνικά, είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο, όλα κι όλα. Εκ παραλλήλου, αυγάτισαν γεωμετρικά και τα μέλη του site, που καθώς γράφω αυτές τις λέξεις αριθμούν 563, ζωή να΄χουν, εκ των οποίων ένας αξιόλογος αριθμός (μιλάμε για κάμποσες δεκάδες) αποτελείται απο μέλη εξ αλλοδαπής κι ευχαριστούμε που μας προτιμήσανε. Σ’ αυτούς τους δεκατρείς μήνες, ομοίως αυγάτισαν και οι υπηρεσίες που το latinmusic.gr προσφέρει στους επισκέπτες του, οι οποίες, έχουμε και λέμε, είναι σήμερα οι εξής :


- Αρθρα και συνεντεύξεις ιστορικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος γύρω απο τη latin μουσική και κουλτούρα που, δεδομένου του media τοπίου σήμερα, καθιστούν το site τη μία και μοναδική σχετική πηγή στην ελληνική γλώσσα.

- Ενημέρωση σχετικά με τις σημαντικές latin συναυλιακές εκδηλώσεις στην Αθήνα και, ενίοτε, διαγωνισμοί με έπαθλο προσκλήσεις για μουσικά events.

- Φόρουμ ανταλλαγής απόψεων των μελών του site.

- Photo gallery.

- Video gallery με δεκάδες βίντεο σπάνιων και σημαντικών στιγμών στην ιστορία της latin μουσικής.

- Και φυσικά, το πρώτο διαδικτυακό latin ραδιόφωνο στην Ελλάδα, το Sonido Bestial, που αποτελεί, τεχνικά και ουσιαστικά, μια ακόμα υπηρεσία του latinmusic.gr .


Ειδικώς το Sonido Bestial είναι η πραγματοποίηση ενός σχεδίου που γυρόφερνα εδώ και κοντά δύο χρόνια στο κεφάλι μου και, για να ευλογήσω ολίγον τι τα γένια μου, το απτό αποτέλεσμα της λειτουργίας του έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου : αυτή τη στιγμή, το Sonido Bestial αποτελεί την «ατμομηχανή» του latinmusic.gr, προσελκύοντας διαρκώς καινούριους χρήστες και μέλη, αλλά (θέλω να πιστεύω) για έναν καλό λόγο – αποτελεί αναμφισβήτητα ένα απο τα πλέον πλούσια σε υλικό διακδικτυακά latin ραδιόφωνα στον κόσμο. Την σήμερον, το πρόγραμμα του Sonido Bestial αντλεί τις επιλογές του απο μια βάση 22.000 κομματιών, στα οποία ολοένα προσθέτω καινούρια (για να καταλάβετε το χρονικό εύρος μιας τέτοιας επικής επιχείρησης, υπολογείστε πως για να περαστεί ένα μέσο τραγούδι απο CD σε αρχείο mp3 χρειάζονται περίπου 50 δευτερόλεπτα και κατόπιν, πολλαπλασιάστε επί 22.000), τη στιγμή που τα περισσότερα λοιπά latin web radios «παίζουν» με 7 – 8.000 κομμάτια το πολύ, ενώ αν βάλουμε στο λογαριασμό τα κανονικά ραδιόφωνα των FM (τα αθηναϊκά τουλάχιστον) που εκπέμπουν εν πολλοίς playlist, τότε θα κατεβάσουμε τον πήχυ στα 3 – 4.000 κομμάτια ΤΟ ΠΟΛΥ (και αυτό σας το λέω εκ πείρας κτηθείσης εν τη υπηρεσία...).

 Αυτά τα γράφω προκειμένου να καταλήξω πως το Sonido Bestial, εκτός απο υψηλής ποιότητας μουσική υπόκρουση στην ανάγνωση των κειμένων του latinmusic.gr ή, ξέρω γω, στη σουηδική γυμναστική σας, φιλοδοξώ να περιλάβει ολόκληρη την προσωπική μου δισκοθήκη και, ακολούθως, να τη μοιραστεί με όλους εσάς, σε μια συνεχή 24ωρη ροή που ίσως «βγαίνει» κάπως πιό απρόσωπη σε σύγκριση π.χ. με τις ζωντανές εκπομπές μου στον Kosmos (τί θυμήθηκα τώρα, ε;) αλλά νομίζω πως σας κάνει προσβάσιμο όλο αυτό το ανοικονόμητο μουσικό υλικό με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο. Ως προς το πρόγραμμα καθεαυτό, είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και περαιτέρω αλλαγές ίσως προκύψουν στο κοντινό μέλλον, όμως προς το παρόν επικεντρώνεται στη λογική των «ζωνών» - εκπομπών με λιγότερο ή περισσότερο ειδικό περιεχόμενο, ανάμεσα στις οποίες συνειδητά έχω προγραμματίσει ώρες μετάδοσης μουσικών ειδών που ως τώρα ήταν πρακτικώς άγνωστα στην Ελλάδα (τουλάχιστον με την έννοια της οργανωμένης παρουσίασης τους), όπως η latin jazz, η latin soul, το bolero, η latin μουσική του ’40 και του ’50, καθώς και η αυθεντική αφρο-κουβανέζικη μουσική, και ακόμα και στον ωκεανό της σύγχρονης διαδικτυακής ραδιοφωνίας παραμένουν απο υποβαθμισμένα έως κατ΄ουσίαν ανύπαρκτα.

Το μέλλον, η εμπειρία και ο αριθμός των επισκέψεων στις συγκεκριμένες εκπομπές θα δείξουν κατά πόσο το πρόγραμμα θα διατηρηθεί ως έχει ή, αν χρειαστεί, θα αναπροσαρμοστεί προς μία πιο «καθαρή» salsa λογική (αν και, όλα κι όλα, η latin jazz, η latin soul και τα «ρετρό» θα μείνουν στη θέση τους ο κόσμος να χαλάσει!). Αξίζει, πάντως, να αναφέρω πως κατά το τελευταίο διάστημα περισσότεροι απο τους μισούς on line ακροατές του Sonido Bestial στήνουν ευήκοο ους απο το εξωτερικό και κυρίως απο την Γερμανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Κολομβία, το Περού, την Ισπανία και τη Βενεζουέλα, κάνοντας με αφ΄ενός ευτυχή για την προτίμηση τους μέσα στο χάος των latin ραδιοφώνων του παγκόσμιου ιστού, αφ΄ετέρου σκεπτικό για το γεγονός πως οι ‘Ελληνες λατινόφιλοι παραμένουν σε κάποια απόσταση απο το όλο εγχείρημα – είτε λόγω έλλειψης σχετικής πληροφόρησης, είτε λόγω αδιαφορίας ή κριτικής στάσης προς το μέσο και το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστώ στο μέλλον το Sonido να αρθεί στο ύψος και των δικών τους απαιτήσεων και να τύχει της περαιτέρω προτίμησης τους.

Τι άλλο; Αυτοκριτική! Απολογούμαι για τη χρονικώς αραιή δημοσίευση νέων άρθρων στο latinmusic.gr και αντιλαμβάνομαι πως σε ένα site με τέτοια δομή, συνιστά ένα άλφα πρόβλημα. Ωστόσο, δικαιολογούμαι (έστω εν μέρει) απο το γεγονός πως καθένα απο τα «μεγάλα» κείμενα, τουτέστιν άνω των 5.000 λέξεων, απαιτεί κατ΄αρχήν γερό ψάξιμο στη βιβλιογραφία, επιμελή προετοιμασία σημειώσεων και υποσημειώσεων και, φυσικά, καθεαυτό το γράψιμο, με συνολικό χρόνο δουλειάς που συχνά ξεπερνά την μία εβδομάδα σχεδόν φούλ απασχόλησης για κάθε άρθρο – άρα, ελπίζω να συμφωνείτε πως, με δεδομένο τον «χομπίστικο» χαρακτήρα της όλης ιστορίας (όπου ως «χόμπυ» εννοώ στην ενασχόληση με κάτι το οποίο δεν αποφέρει έσοδα παρά μόνο προσωπική ικανοποίηση), τέτοια κείμενα είναι δύσκολο έως αδύνατο να δημοσιεύονται πιό συχνά. Παρά ταύτα, είναι αλήθεια πως η συχνότητα των νέων δημοσιεύσεων παντός τύπου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και υπόσχομαι να ανασκουμπωθώ πάραυτα για να συμβεί ακριβώς αυτό.

Ακόμα, έχουμε μείνει λίγο πίσω στο Photo Gallery : υπάρχουν διαθέσιμες ένα σωρό φωτογραφίες απο τόπους, πρόσωπα, συναυλίες, ταξίδια και αξιομνημόνευτες προσωπικές στιγμές που ακόμα δεν έχω «ανεβάσει» στην τροπική πινακοθήκη μας και κρατώ τη νοερή σημείωση πως πρέπει, εν καιρώ, να δραστηριοποιηθώ και σε αυτή την πτέρυγα του latinmusic.gr προκειμένου να την ανακαινίσω καταλλήλως. Τέλος, ζητώ την κατανόηση σας για το γεγονός πως δεν συμμετέχω σε αρκετές απο τις διαμειβόμενες συζητήσεις στο forum (στο οποίο, παρεμπιπτόντως, εσχάτως έχουν λάβει χώρα ωραίες κουβέντες), αλλά αφ΄ενός δεν έχω πάντα κάτι να πω σώνει και καλά, αφ΄ετέρου επειδή το site είναι δικό μου δεν σημαίνει πως πρέπει να «καπελώνω» υποχρεωτικώς κάθε συζήτηση. Το οποίον, κουβεντιάστε εσείς και μη σας νοιάζει, όλα τα διαβάζω κι αν μου΄ρθει κάτι, θα συνεισφέρω κι εγώ τη γνώμη μου. Α! Εννοείται πως αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση ερωτήσεων ή αποριών σχετικά με το αντικείμενο του μαγαζιού, δηλαδή τη μουσική : ό,τι θέλετε να ρωτήσετε, θα σπεύσω να απαντήσω ευθύς αμέσως, εάν ξέρω και μπορώ (κι αν δεν ξέρω, μπορώ πάντα να ψάξω).

Ταύτα πάντα έχω να δηλώσω τη σήμερον, 16 Ιανουαρίου του 2007, προσθέτοντας ως κατακλείδα τις καλύτερες των ευχών μου για εσάς και τους αγαπημένους σας και, βεβαίως, τις ευχαριστίες μου για το ενδιαφέρον σας σε ό,τι κάνουμε. Είθε η χρονιά που μόλις εκκινά να είναι γεμάτη θαύματα. Hasta luego.
Πρόσφατα άρθρα
1. Το σημείωμα του site editor
διαβάστε το...


Γίνετε μέλος σήμερα!

Τελευταίες προσθήκες
1. Η Ιστορία της Μουσικής στην Κούβα, μέρος 1ο : από την Αποικία ως το Son.
διαβάστε το...
2. Στίχοι τραγουδιού : "COMO LA QUERIA" (Raul Marrero)
διαβάστε το...
3. Η latin εκπομπή επιστρέφει στον Kosmos 93.6!
διαβάστε το...
4. Carlos "Patato" Valdes, 1926-2007 : στη μνήμη ενός μεγάλου
διαβάστε το...
5. "Η Salsa ορχήστρα πρέπει να φτάνει τη μουσική σε οργασμικό επίπεδο" (JIMMY DELGADO)
διαβάστε το...
6. "Λοιπόν, Ας Μιλήσουμε Γιά Μουσική" : ένα άρθρο του Gabriel Garcia Marquez.
διαβάστε το...
7. Το CD player του latinmusic.gr : Καλοκαίρι 2007.
διαβάστε το...
8. "Αυλαία" γιά τον τραγουδιστή Tito Gomez.
διαβάστε το...
9. Λάτιν ιστορίες : Η ζωή εν barrio δια στόματος Frankie Vazquez.
διαβάστε το...
10. Στίχοι τραγουδιού : "AHORA ME DA PENA" (Henry Fiol)
διαβάστε το...
Νέες Κυκλοφορίες
Διάφοροι καλλιτέχνες - "BACHATA ROJA"
Αναλυτικά
SON DE TIKIZIA - "PA' LOS PIES"
Αναλυτικά
GILBERTO "PULPO" COLON - "HOT BREAD"
Αναλυτικά
MARC ANTHONY - "El Cantante"
Αναλυτικά
PIBO MARQUEZ & DESCARGA CRIOLLA - "Homenaje A Los Reyes De La Salsa"
Αναλυτικά
Το CD του μήνα
CD of the month
παρουσίαση

Latin chat now!

Φιλικά sites

world music
sofrito
rithmolatino
latin hellas
America Latina

Design & development Lollypop |::| © 2006 Basilio Stamatiou + Latin music & Latin culture
GR EN